Kök kanalı, enfekte olmuş veya hasar görmüş bir dişi kurtarmak ve tamamen çekilmesini önlemek için yapılan tıbbi bir işlemdir. Daha önce ağrılı ve rahatsız edici olan kök kanalı işlemi, dişin kök kanalını temizlemeyi içerir ve artık tamamen ağrısız bir şekilde yapılabilir. Bu, şu ana kadarki tüm teknolojik gelişmeler sayesinde mümkündür. En kötü durumda diş kurtarılamazsa, o zaman bir çekim gereklidir. İdeal olarak, kemik erimesini önlemek için bir implantla değiştirilmesi gerekir.
Her dişin içinde diş pulpası adı verilen yumuşak bir çekirdek vardır. Pulpa, tepenin altından çenede bulunan dişin köküne kadar uzanır.
Pulpa, bağ dokusu, kan damarları ve sinirler gibi birçok şeyi içerir. Bir dişin çürüğü varsa, çatlamışsa veya başka bir şekilde yaralanmışsa, bakterilerin pulpaya girmesi ve iltihaplanmaya neden olması mümkündür. Sağlıklı dişlere sahip olmak için iyi bir ağız hijyenine sahip olmak çok önemlidir.
İltihaplı kök kanalının derhal ele alınması gerekir çünkü pulpadaki iltihap ciddi bir enfeksiyona veya hatta apseye ve diş eti hastalığına dönüşebilir. Bu, pulpanın ölümüne, diş kaybına ve çok muhtemelen kemik kaybına yol açacaktır.
Tedavi edilmemiş bir kök kanalından şüpheleniyorsanız, aşağıdaki gibi belirtilere dikkat edin:
Yüz ve boyun çevresinde şişlik
Diş ağrısı
Diş eti şişmesi
Sıcaklık hassasiyeti
Mümkünse, şüphelenilen bölgedeki dişlerden herhangi birinde hasar veya delik olup olmadığını da kontrol edin.
Tedavinize başlamadan önce diş hekiminize danışmanız önemlidir. Konsültasyondan sonra, genellikle şu şekilde olan diş hekiminin talimatlarını takip etmek önemlidir:
Reçeteli ilaç kullanıyorsanız, zaten önemli miktarda enfeksiyon olabilir, bu nedenle diş hekimi gerçek prosedürden önce iltihabı azaltmak için antibiyotik reçete edecektir. Reçeteli talimatlara uymak zorunludur.
Birkaç gün önce sigara içmekten kaçının. Tütün ve nikotin tüketimi vücudunuzun iyileşme sürecini sabote eder. Prosedürden birkaç gün önce ve sonra sigara içmemek en iyisidir. İyi beslenmek, dişçi koltuğunda birkaç saat kalacağınız için işlem sırasında size önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Ve anesteziyle işlemden sonra birkaç saat yemek yemek de zor olacaktır. İyi beslenmek ayrıca sonrasında iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Kanal tedavisi her zaman Luwi Diş Kliniği'nde bir endodontist tarafından yapılır. Dişin karmaşıklığına bağlı olarak bu tedavi bir ila iki ziyaret sürebilir.
Diğer tüm prosedürler gibi, işlem röntgen çekilmesi ve hasarın incelenmesiyle başlar. Ve diğer birçok prosedürde olduğu gibi, lokal anestezi kullanılır. Dişin çürümüş bölgesi çıkarılır ve pulpa odasına erişim sağlamak için taçta küçük bir açıklık oluşturulur.
Etkilenen pulpayı çıkarmak için özel aletler kullanılır. Daha sonra odalar ve kanallar temizlenir, gerekirse daha iyi dolgu için kök kanallarının şekli oluşturulur. Kanallar doldurulduktan sonra ilaç bölgeye uygulanır.
Daha sonra dişi korumak için geçici bir dolgu yerleştirilir. Hasta, tedavinin yapıldığı tarafla ısırmamaya veya çiğnememeye dikkat etmelidir. Ve diş tamamen tedavi edilene ve restore edilene kadar bunu böyle tutmalıdır.
Bazı durumlarda ek destek için metal bir direk kullanılır. Ancak bu standart değildir ve genellikle diş hekimiyle önceden görüşülür.
Tedavinin ikincil aşamasında geçici dolgu, dişin iç kısmına erişmek için çıkarılır. İç kısım, dolgu macunu ve kauçuk bileşiği ile doldurulmaya hazırlık olarak temizlenir ve kurutulur.
Bu, kök kanallarını tükürükten korumak için yapılır. Bu işlem sırasında anesteziye gerek yoktur.
Son olarak, diş başarıyla restore edildikten sonra bir kuronla korunur. Kuron genellikle doğal dişinizin tonunda porselenden yapılır. Ancak kendinizi şık hissediyorsanız altın bir kuron da yaptırabilirsiniz!
Luwi Diş Kliniği'nde kök kanal tedavisi prosedürü için diş başına maliyeti bizimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
Diş implantı sürecinin zaman çizelgesi, bireysel vakalara bağlı olarak değişir. Genellikle, cerrahi, iyileşme ve son restorasyonun yerleştirilmesi dahil olmak üzere başlangıçtan bitişe kadar birkaç ay sürebilir.
Ameliyat genellikle lokal anestezi veya sedasyon altında yapılır, bu nedenle çoğu hasta prosedür sırasında minimum rahatsızlık hisseder. Ameliyat sonrası ağrı, reçeteli ilaçlarla yönetilebilir.
Uygun bakım ve onarımla, diş implantları ömür boyu dayanabilir. Diş hekiminizle düzenli kontroller ve iyi ağız hijyeni uzun vadeli başarı için olmazsa olmazdır.
Diş implantlarının maliyeti, ihtiyaç duyulan implant sayısına, restorasyon türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Diş hekiminiz size ayrıntılı bir tahmin sağlayabilir.
İlk iyileşme döneminden sonra normal şekilde yiyebilirsiniz. İyileşme sırasında birkaç gün veya hafta boyunca yumuşak gıda diyeti uygulamanız gerekebilir.